Monday, May 20, 2013

Shopping offline vs online?

Apa beza offline dan online?

Offline tu maksudnye ko pergi jenjalan sendiri lah,
kat pasar malam ke, Tesco ke, Giant ke.

Online tu maksudnye secara online lah kat internet.
Pilih barang and then bayar pakai kad ke bank in ke.

P/s: Maksud maksud di atas nie fakta aku sendiri. InsyaAllah fakta bukan auta.

So, which one is better?
Sebenarnya, dua dua pun ade pros and cons tersendiri.

Di era globalisasi kini, *acewahhh
Ramai manusia memilih untuk membeli barang keperluan mereka secara online.
Lebih mudah, cepat dan takperlu menggunakan apa jua tenaga untuk meng'order' brg tersebut.
Hanya dengan meniarap di atas sofa pun dah dapat order barang yang kita nak.
Bank in pun through online jugak. 2-3 hari pastu, barang pun dah sampai depan pintu.
Extra bonus lagi kalau yang hantar tuu abang posmen handsome ala ala kpop.
K ini merepek tolong abaikan.

Namun, ada jugak mereka mereka yang tidak berminat untuk bershopping secara online.
Ade lah member cakap takut kena tipu lah ape lah kan.
Susah nak bank in lah.
Tapi sejujurnya, aku nie dah banyak kali shopping online nie.
Tapi Alhamdulillah, tak penah lagi lah kena tipu. Paling sakai pun, barang delay 2-3 hari.

Okay sekarang aku nak senaraikan pros and cons untuk shopping offline and online.

Kalau offline;
Pros
- Dapat brg on the spot. takyah nak tggu 2-3hari.
- Kita boleh belek kualiti dia dengan tangan sendiri bukan sekadar gambar.
- Cash, takyah kalut nak pegi bank in segala.
Cons
- Buang masa. Mcm aku nie turun naik turun naik mall pun belum tentu aku dapat tudung or brg yang aku nak.
- Buang tenaga. Dah turun naik turun naik mall mau tak buang tenaga ye dok?
- Buang petrol. Nak beli barang 10hengget je pun, pergi ke mall jauh berbatu pakai petrol sampai berpuluh hengget. Tak ke membazir nama nye tuuuu

Kalau online;
Pros
- Jimat masa tenaga dan petrol
- Just pilih barang yang mana nak and call supplier tuu
Cons
- Kualiti tu tak terjamin. Kena pandai pilih lah kan.
- Kena pegi bank in kat bank lah bagi sesiapa yang tkde bank online.
- Kalau beli tudung or baju kadang2 warna or size tak seperti dalam gambar. *yang nie memang nak kena sembur lah kan, edit tu melampau sgt. Ergh

So, itu saje lah yang boleh aku kongsikan.

Pesanan dari pihak penganjur,
Nak shopping tu beringat ingatlah ye. Dari membazir tak tentu hala, 
baik simpan sikit sikit buat tambang pegi umrah or haji
takpun sedekah kepada fakir miskin. Lagi bahagia dunia akhirat. 
Note to self!



Kalau dapat shopping cmni lagi best!

6 comments:

  1. terbaek !
    but for me :-
    kalau bab pakaian tu better offline lah .
    sebab kadang , akan dapat yang tak serupa bikin sikit .
    #berdasarkan pengalaman .

    ReplyDelete
  2. saya suka cuci mata melalui butik online. Rasa macam nak semua :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnn. Rsa nak borong ape yang ade. Hehe

      Delete
  3. Kalau online aku selalu usha-usha jea, postage cost pun satu hal dah jadi rugik.
    Prefer offline :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa. Tu dia punya cons gak. Hehe, lain org lain pendapat ye dok :)

      Delete